Hayatınızda her ne planlıyorsanız veya ne iş yapıyor olursanız olun, öncelikle kendinizi tanımanız gerekiyor. Kendimizi tanımaktan kastım, adımız soyadımız gibi kişisel bilgilerimiz değil. Doğru bildiniz; yeteneklerimiz ve niteliklerimizden bahsediyorum. Çünkü bunları belirlemeden yapacağımız her işte başarısız olma ihtimalimiz oldukça yüksek. “Belirleyelim tamam da bunu nasıl yapacağız?” diye soruyorsunuz biliyorum. İşte bu noktada SWOT Analizi devreye giriyor. SWOT Analizi Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Ne işimize yarar? Birlikte inceleyelim…
Bu analizle güçlü ve zayıf yönlerinizi rahatlıkla görebilirsiniz. Bu sayede güçlü yönlerinize ağırlık verip, iş ve kariyer stratejilerinizi buna uygun şekilde belirlemeniz mümkün. Zayıf yönlere gelirsek. Bunlar da strese girmeniz için değil elbette. Bunlar için de iki seçeneğiniz var. Ya geliştireceksiniz ki bunu yaparsanız kendinize yatırım yapmış olursunuz ya da bunların üstesinden gelecek yollar bulacaksınız.
Örneğin bir programı bilmiyor olabilirsiniz. Bunu online bir eğitimle çözebilirsiniz. Ancak yaşadığınız yerin bir dezavantajı varsa bunu elbette değiştirme şansınız yok. Dolayısıyla, yaşadığınız yer dezavantajını minimuma getirecek yollar bulmalı ve buna uygun çözümler üretmelisiniz.
Swot Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
Öncelikle bir kağıt ve kalem alın. Kağıda kare çizin ve bu kareyi de 4 eşit parçaya bölün.
Elde ettiğiniz 4 kutuya şu başlıkları atın:
- Güçlü Yönler (Strengths)
- Zayıf Yönler (Weaknesses)
- Fırsatlar (Opportunities)
- Tehditler (Threats)
Bu maddelere kısaca değinelim…
Güçlü Yönler (Strengths): Sizin, ürününüzün veya hizmetinizin artıları neler? Hangi yönleriyle diğerlerinden farklı ve ön plana çıkıyor?
Zayıf Yönler (Weaknesses): Sizin, ürününüzün veya hizmetinizin eksileri neler? Hangi kısımları geliştirmelisiniz? Hatta bunu içsel ve dışsal olarak da ayırırsanız çok daha iyi olur. Değiştirebileceğiniz ve değiştiremeyeceğiniz şeyler için farklı fikir ve stratejiler üretmenize yardımcı olur.
Fırsatlar (Opportunities): Kullanabileceğiniz veya yararlanabileceğiniz fırsatlar neler? Bu fırsatlara, devlet desteği gibi maddi olanakları da, rakiplerinizin dezavantajları gibi durumları da saymak mümkün
Tehditler (Threats): Bunlar mevcut veya ileriye dönük tehditler olarak düşünün. Piyasa şartları, arz talep, ürün veya hizmetiniz için ihtimal dahilindeki durumlardır.
Bunları yaparak herhangi bir iş fikrine ait analizi gerçekleştirip, olası durumları da göz önüne alarak hareket edebilirsiniz. Hem olumlu ve olumsuz durumların tamamını görerek, mevcut durumunuza da uygun planlamalar ile hareket edebilirsiniz.
ACC ünvanlı Profesyonel Kariyer Koçu
💁♀️ Bilge Seynur Saltoğlu
📞 0507 707 43 49
📩 info@seynursaltoglu.com
Unutmayın; mutlu bir gelecek, ne istediğini bilen sizden geçecek. 🤗