Byron Katie 1986’da yaşadığı çıkmazdan “Gerçeğe Uyanmak” diye adlandırdığı uyanış ile olması gerektiğinden daha farklı bir şekilde hayata tekrar geri döndü. Bu uyanışı da “Olanı Sevmek” kitabında “The Work” adlı uygulama ile herkese duyurdu. Uygulama ile kendimizi ve düşüncelerimizle yarattığımız duygularımızı daha iyi tanımlıyor ve içimizde var olan bilgelik ile olanı daha çok sevmeye başlıyoruz.
“The Work” ‘ü nasıl uygularız?
Hayat hepimiz için hep bir olaylar silsilesi içinde dönüp durur. Bizler bu olaylara tepkilerimizi ilk önce zihnimizde oluşturduğumuz düşünceler ile karşılık veririz. Daha sonra bu düşüncelerin biz de yer ettiği büyüklüklerine göre duygularımız gelişir ve ardından da davranışlarımıza yansır. Bu davranışların içinde boğuşurken bazen içinden çıkılamaz hale büründüğünü fark edemeyiz bile. O anlarda kendimize şu soruları sorduğumuz oldu mu?
- Hayatımızın akışını etkileyecek bu düşünce, duygu ve davranışların sahibi kimdi?
- Yaşadığımız durum ya da kişinin düşünceleri miydi? Yoksa hepsinin karşılığı ben miydim?
- Peki, bu düşüncelerin hepsi gerçek miydi?
Uygulama 3 aşama ile hayatımıza giriyor.
1- Aşama – “KARŞINDAKİNİ YARGILA” :
Durum veya kişi ile ilgili sorgulamaya önce aşağıdaki 6 soruyu cevaplayarak başlıyoruz. Burada önemli olan tüm yargılarımız ve açıklığımız ile cevapları kağıda dökmek.
- Kim ya da ne bizi kızdıran şey? Neden?
- Bunun nasıl değişmesini istiyoruz?
- O / onlara neler yapıp yapmamasını önermek isteriz?
- Bizim mutluluğumuz için o/onların görmesini istediğimiz nelere ihtiyacımız var?
- O / onlar bizce aslında nasıl biri?
- Kişi ya da durumla ilgili deneyimlemeyi istemediğimiz şey ne?
2- Aşama – “KENDİNİ SORGULA” :
Yukarıda tüm doğruluğumuz ile verdiğimiz cevapların her birisine şu 4 soruyu yanıtlayarak devam edelim.
- Bu doğru mu?
- Bunun doğru olduğuna kesinlikle emin miyiz?
- Bu düşünceye inandığımızda kendimizi nasıl hissediyoruz?
- Bu düşünceye inanmayı bırakmış olsak, nasıl biri olurduk?
3- Aşama – “TERSİNE ÇEVİRME” :
Bu uygulamanın belki de en can alıcı noktası, tam da bulunduğumuz bu aşama. Bu aşamayı bir örnek ile açıklayarak anlatmanın daha doğru olacağını düşünüyorum.
“Gerçeğe Uyanmak” Nedir? Nasıl Uygulanır?
Örneğin 1. Soru için cevabımız : “Ona kızıyorum, çünkü beni dinlemiyor.”
Şimdi tersine çevirmeye başlayalım.
- Kendimize (Kendime kızıyorum, çünkü ben kendimi dinlemiyorum.)
- Diğer kişiye (O bana kızıyor, çünkü ben onu dinlemiyorum.)
- Tam aksine (O beni dinliyor.)
Şimdi cevaplarımızı ve dönüşümlerimizi bir kere de yüksek sesle tekrar okuyalım. Ve şu şekilde kendimizi sorgulayalım.
- Kendimizi nasıl hissediyoruz?
- Olaya / kişiye bakışımız hala aynı mı?
- Uygulamaya başlamadan önce ve şimdiki halimizi / hislerimizi tanımlasak, nasıl ifade ederiz?
Uygulamayı yapmak belki ilk başta yorucu gelecek ama bir süre sonra duygu ve düşüncelerin gerçekliği ile yüzleşmek için kolayca deneyimlemeye başladığımızı görmüş olacağız. Ve bir bakacağız ki karşımızdaki kişi ya da durumu daha kolay kabul etmeye ve olanı olduğu gibi sevmeye başlamışız.
Bu uygulama bir koç olarak cebimde tuttuğum mükemmel bir koçluk aracı olarak hayatıma girdi. İlk bana uygulandığında yoğun duygular içindeydim. Aslında beni çok sarsmadığını düşündüğüm ama konuştukça derinlerde yarasının mevcut olduğunu fark ettiğim bir konu üzerine koçumla çalışmıştım.
Yargılamanın ve iç boşaltmanın serbest olduğu 1. aşamada cevaplar kendiliğinden özgürce akıp gitti. Her cümlem farklı bir his bırakıyordu. Kimi zaman duygusallaştığımı, kimi zaman nefes alamadığımı hissettim. Fark ediş ve haykırışlarım ile birlikte içimi dökmek iyi gelmişti. Ama asıl farkındalıklar 2. Aşamada, daha önce verdiğim cevaplara tek tek o 4 soruyla değerlendirmeye başladıkça çıkmaya başladı. Ve en son aşama! Gerçeklerle yüzleşmemi sağlayan, belki de o an bana tokat etkisi veren kısım oldu. Bulunduğum yerden farklı noktalara savrulduğumu hissettim. Kişiye karşı tutumum değişir miydi? Koçumun bu aşamada yönelttiği can alıcı soruları ile cevap bulmaya çalışıyordu. Ama bu çalışma önce düşüncelerimden oluşan bir hikayenin içinde kaybolduğumu fark ederek zihnimin aydınlanmasına öncü oldu.
İşte o gün itibariyle bu araç ihtiyacı dahilinde müşterilerime uygulamaya başladığım, farkında bile olmadan oluşan tıkanıkların temizlenmesine, inançlarımızın ya da yargılarımızın bizi ne kadar etkileyerek kendimizi engellediğimizi görülmesi açısından zorlayıcı ama gerçekçi sonuca götüren bir araç oldu.
“Gerçeğe Uyanmak” Nedir? Nasıl Uygulanır?
- Peki, bu farkındalık sonrası ne olacak?
İşte asıl koçluk, tam da bu noktada başlıyor. Bundan sonrası farkındalıklarına yönelik güçlü sorular ve bu soruların cevaplarına göre alacağımız eylem. Bu gerçeğe karşı tutum ve bu tutumu neye dönüştüreceğinin keşfedilmesi.
Müşterinin bu uygulamadaki çıkarımlarını, kitaptan alıntılar ile belirtmek isterim.
- Gerçekle tartışmaya girince kaybediyorum.
- Gerçekliğe karşı çıkmayı bıraktığımızda hayat basit, akıcı, korkudan arınmış ve merhametli bir hale geliyor.
- Zamanla hikayemi benim yazdığımı ve yansıttığımı görüyorum.
- Bir dua edecek olsam şöyle derdim: ‘Tanrım, beni sevgi, onay veya takdir arzusundan kurtar. Amin’.
- Anne-babalarımız, çocuklarımız, eşlerimiz ve dostlarımız, sahip olduğumuz her düğmeye, kendimiz hakkında henüz bilmek istemediğimizin ne olduğunu fark edene kadar basmaya devam edecekler, bizi her keresinde kendi özgürlüğümüze yönlendirecekler.
- Bu evrende ben üç çeşit iş görebiliyorum: benimki, sizinki ve Tanrı’nınki. Siz o yazdığınız düşünceyi düşünürken kimin işinin içindesiniz? Sizin dışınızda birinin veya bir şeyin değişmesi gerektiğini düşünüyorsanız zihninizde kendi işinizden uzaklaşıyorsunuz. Tabii ki kendinizi yalnız, ayrı düşmüş ve stresli hissedersiniz.
- Gerçek söz konusu olduğunda ‘olmalı’ diye bir şey yok.
- Beni kimse incitemez – bu benim kendi işim.
- Gerçek her zaman fantezilerden, bizim kendi hikayelerimizden daha merhametlidir.
Müşterimizin duygu ve düşüncelerinin tıkandığı, hep aynı noktada dönüp dolaştığı ve bir türlü ilerleyemediğini gördüğümüz durumlarda, müşterimize destek sağlayacak bir uygulama olduğunu söyleyebilirim.
Hepimizin hayatında mutlaka kendi yazdığı düşüncelerden oluşan hikayeler vardır. Yukarıdaki çıkarımlar doğrultusunda “Gerçeğe Uyanmak” için deneyimlemek gerekir. Şimdi gerçekler ile yüzleşme hazır isen hemen bu uygulamaya başlayabiliriz. Bakalım senin hikayenin çıkarımları neler olacak?
ACC ünvanlı Profesyonel Kariyer Koçu
💁♀️ Bilge Seynur Saltoğlu
📞 0507 707 43 49
📩 info@seynursaltoglu.com
Unutmayın; mutlu bir gelecek, ne istediğini bilen sizden geçecek. 🤗